písnice country house

rd písnice

The modification of a country house in Prague – Písnice

The reconstruction of a country house, in the historic center of Písnice, adds an attic apartment with its own entrance to the existing apartment in the ground floor. The new entrance and background of the attic apartment is covered by a narrow extension, close in character to the additions of rural farm buildings or sheds, which enriches the outline of the buildings rising up the slope along Těšovická Street.

The interior of the extension is open, based on the longitudinal axis entrance – a back garden – and attic apartment. The utility and storage facilities on the ground floor are hidden in the lowered part, below the slope. The minimum distance from the land border is a typical feature of the original urban structure. The bathroom, with toilet, are indirectly lit by internal windows that lead in light to the stairs. From the kitchen there are views of the village square in the front of the house and to the entrance to the back garden.

A 2021 project