rd nenačovice

rd nenačovice

novostavba venkovského stavení

Nenačovice jsou typickou středočeskou vsí, jež je zasazena do malebné krajinné scenérie údolí malé říčky. Původní, oku lahodící venkovskou zástavbu přívětivých forem a měřítek poškodila doba kolektivizace a neřízený optimismus porevoluční výstavby různobarevných rodinných domů všemožných forem.

V blízkosti jádra obce, na parcele vymezené pro novou rodinnou výstavbu, rehabilitujeme původní formu venkovského stavení soudobým architektonickým jazykem. Kompozice domu se rodí z kombinace sedlové, rovné a pultové střechy nad převýšeným prostorem a je soudobou parafrázi venkovského stavení se sedlovou střechou, obklopeného hospodářskými přístavbami.

Rytmus interiéru předurčuje svébytné tvarování prostor, hra průhledů a propojení mezi podlažími. Rozlehlost obývacího pokoje drobí prostorově-dispoziční plán – jídelna, krbové sezení, herna dětí, pracovna. Dětské pokoje jsou rovnocenné, podhled sleduje tvar sedlové střechy a tvoří „dětský svět domečku v domě“. Hlavní ložnici spojuje soukromá střešní terasa s hernou. Převažují jižní výhledy do údolí říčky Loděnice, lemované kopci PP Povodí Kačáku a na historické jádro obce. Zapuštěné terasy chrání před letním sluncem.

Utilitární chaos, který se v průběhu 20. století stal poznávacím znakem české zahrady, se na pozemku kultivovaně uplatňuje formou volně rozmístěných dřevěných zahradních domků.

projekt 2018

nenacovice-1nenacovice-2nenacovice-3nenacovice-4nenacovice-5nenacovice-6