ico-bojov

bojov

bojov

úprava domu

Domek v chatové osadě na úpatí brdských kopců při Dobříšské větvi Posázavského Pacifiku je vsazený do mělkého meandru mezi potok a železniční trať. Původně dřevěná chata byla přestavěna na zděný dům, ze strany potoka byla dříve přistavěna terasa, později adaptovaná na verandu a dílnu v suterénu. Na břehu potoka je pozemek se stavební parcelou koncipován do dvou výškových úrovní, domek hraničí s potočním korytem a rovinatou zahradu spojuje s domkem železobetonová lávka. Současný stav je opotřebený, konstrukce degradují, vyžadují stavební údržbu a cenné prvky ochranu.

Originální hmota zděné stavby se dvěma pokoji a chodbou bude zachována. Technický stav verandy přistavěné v padesátých letech neumožňuje zachování, na staticky sanovaném suterénu je tudíž navržená nová dřevěná konstrukce, respektující stávající půdorysnou stopu. Výtvarná a hmotová koncepce přístavby je nekonfliktní, nachází harmonicky vyvážený vztah ke zděnému originálu a odkazuje na poetiku místa letních domků a chat, jejichž středobodem jsou verandové pokoje s kuchyní v přímém kontaktu s venkovním zápražím či terasou a zahradou. Nezbytnou výškovou gradací zalamované střechy se rodí malá vikýřová pracovna v podkroví.

Projekt 2017

 

w-bojov-2w-bojov-1w-bojov-3w-bojov-4w-bojov-5w-bojov-6w-bojov-7