santinka

santinka

interiér bytu, Praha Dejvice

V interiéru se prolíná otisk osobnosti majitele s minimalistickým přístupem k designu. Nejvýznamnější stavební úprava mění dispoziční nedostatek bytu – dlouhou a tmavou chodbu – v přednost. Kombinací povrchů, pastelových odstínů a tvarováním stěn dochází k rozvolnění a prosvětlení prostoru. Tmavý portál v konci chodby akcentuje vstup do hlavní obytné místnosti.

Vestavěný nábytek je zpracován výhradně jako autorský. Dominantním rysem skříní je nenápadnost, podoba užitkových zdí, za nimiž je ukryt úložný prostor. Tomu jsou uzpůsobeny detaily – světlá barevnost, bezúchytkové otvírání, redukce členění, úzké spáry a eliminace klasických nábytkových detailů jako jsou odskočené sokly, lemování apod. Byt je zařízen minimalisticky, pouze nezbytným množstvím solitérního nábytku, bez interiérových dekorací.

Každý prostorový prvek byl komponován dle pravidel rozmístění výstavních exponátů. Kuchyně je součástí obývacího pokoje, avšak oproti tzv. kuchyňským koutům je v místností jasně prostorově vymezená a funkčně uspořádaná. Kuchyňský nábytek je rozdělený do dvou protilehlých dílů – úložného a pracovního – a variabilní hloubka pracovní plochy i nepravoúhlé členění úložných prostor odpovídají ergonomii vaření.

Individualizace prostoru je obohacena grafickým pojednáním stěn, tvořícím stylizovanou mapu světa s vyznačením destinací, ke kterým má majitel bytu osobní vztah.

Rostliny na terase jsou uspořádané do kompozice z pravoúhlých ostrovů a myšlenkově navazují na charakter dělení teras mezi byty. Poetika terasy kontrastuje s minimalismem v interiéru, vegetace graduje hlavní výsadbovou plochou se stromem v nároží.

realizace 2014

detail na pinterest

spolupráce na návrhu grafiky Studio Najbrt

santinka-n-01

santinka-n-02santinka-n-03santinka-n-04santinka-n-05santinka-n-06santinka-n-07

 

 

 

santinka-n-02

santinka-n-02

santinka-n-03